Ozon Tedavisinin Zararları & Olası Yan Etkileri

Doktorumuzdan Bilgi Alın!


Ozon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak için iletişime geçin.


Doktor Zeynep Cingü Meriç

Bilimsel araştırmalar doğrultusunda ozon tedavisi kontrendikasyonları ve ozon tedavisi yan etkileri olan bir tıbbi uygulamadır. Bu bakımdan uygulamasının da profesyonel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ancak doğru uygulama teknikleri ile başarılı bir şekilde uyguladığımız tedavi, etkili sonuçlar vermektedir. 1800’lü yılların ortalarında tıbba kazandırılan bu yöntem, günümüzde farklı hastalıklara uygulanmaktadır:

  • Kronik yaralar
  • Kronik yorgunluk
  • Alzheimer ve demans gibi geriatrik hastalıklar
  • AIDS
  • Sedef gibi cilt hastalıkları
  • Fibromiyalji ve diğer kas ağrıları
  • Migren

Bunların yanı sıra ozon tedavisi kullanım alanları içerisine farklı şekillerde de kullanım görebilmektedir. Ozon terapisi gerçekleştirmiş olduğumuz hastalarda boyun fıtığı kaynaklı ağrılarında da azalmalar görülmüştür.

ozon terapisi

Ozon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ozon terapisi veya ozon tedavisi olarak da bilinen bu yöntem; çeşitli hastalıkların tedavisine katkı sağlamak amacıyla, hastaların dolaşım sistemlerine ozon ve oksijen karışımının uygulandığı bir tıbbi işlemdir. Ozon (O3), atmosferde bulunan renksiz ve kokusuz bir gaz olan oksijenin kararlı olmayan bir formudur. 

Yüksek oksidasyon yeteneği nedeniyle, ozon gazı günümüzde sterilizasyon ve filtreleme işlemlerinde kullanıldığı gibi, tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak da mikroorganizmaları ve toksinleri yok etmek için kullanılmaktadır.

Daha detaylı bilgilendirme için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Doktorumuzdan Bilgi Alın!


Ozon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak için iletişime geçin.


Doktor Zeynep Cingü Meriç

Sistemik Ozon Tedavi

Bugünün en çok tercih edilen ozon tedavi yöntemlerinden biri olan sistemik uygulama, hastalardan 50 cc ile 200 cc arasında kan alınmasını içerir. Ozon tedavi nasıl yapılır incelendiğinde bu kan, yaklaşık 10 dakika boyunca ozon ve oksijen karışımıyla birleştirilir ve daha sonra hastanın damarlarına geri verilir. Yöntemin uygulanma dozu ve seans sayısı, hastalığın türü ve hastanın yaş gibi faktörlere göre belirlenir.

Rektal ve vajinal insüflasyon ise bu yöntemin alternatifidir. Özellikle damar yolunun kullanılamadığı durumlarda, örneğin diyabet veya kanser gibi hastalıklarda, uygun dozlarda ozon ve oksijen karışımı anüs veya vajina yoluyla uygulanır. Bu yöntemin avantajları arasında karaciğer ve bağırsak hastalıklarına doğrudan etki etme yeteneği bulunur.

Lokal Ozon Tedavi

Lokal uygulamalar hastalığın türüne bağlı olarak ozon ve oksijen karışımının damar yerine eklemler, kaslar, tendonlar, cilt veya vücut boşluklarına uygulanması temeline dayanır. Ozon tedavisi nasıl yapılır lokal tedavi içinde farklı yöntemler ile uygulanabilmektedir.

Bu lokal uygulamalar arasında en sık tercih edileni, minör yöntem olarak da bilinen aşılamadır. Bu yöntemde hastadan alınan 2 cc ile 5 cc arasında kan, ozon ve oksijen karışımıyla birleştirilir ve bu yeni karışım kas dokusuna uygulanır.

Torbalama lokal uygulamalardan bir diğeridir ve enfekte olan ve iyileşmeyen yaralar ile ülserlerin tedavisinde kullanılır. Lezyonun bulunduğu cilt özel bir torba ile çevrelenir ve bu bölgeye ozon gazı uygulanır. Topikal yöntem ise ozon ve oksijen karışımının, ozonlu su veya yağın doğrudan cilt üzerine uygulandığı bir yöntemdir.

Zayıflama detoks ve selülit programlarında kullanılan bir diğer lokal uygulama ise sauna yöntemidir. Hastaların başları dışında kalan vücut bölgeleri özel bir kabin içine yerleştirilir ve ozon/oksijen karışımı nemli cilt üzerine uygulanır. Sauna yöntemi, kozmetik amaçlarla kullanılan bir uygulamadır ve her bir seans yaklaşık 20 dakika sürer.

Doktorumuzdan Bilgi Alın!


Ozon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak için iletişime geçin.


Doktor Zeynep Cingü Meriç

Ozon Terapisi Kimlere Uygulanmaz

Ozon terapisi uygulamasından önce hastalar muayene edilmesi ve uygun olup olmadığının görülmesi gerekmektedir. Bu bakımdan hastalarımıza ayrıntılı bir muayene yapılmakta, ardından yapılıp yapılamayacağı belirlenmektedir. Ozon terapisi kimlere uygulanmaz genel anlamda aşağıda tablodan görülebilir.

Hasta Grubu Açıklama
Hamilelik Hamilelik döneminde ozon tedavisi önerilmemektedir. 
Kanama Bozuklukları Kanın normal pıhtılaşma yeteneğine sahip olmaması durumunda, ozon tedavisi riskli olabilir. 
Tiroid Sorunları Ozon tedavisi tiroid bezinin normal işlevlerini etkileyebilir; bu bakımdan tiroid problemi mevcut bireylerde dikkatli biçimde gerçekleştirilmelidir. 
Kan Basıncı Düzensizlikleri Ozon tedavisi kan basıncını etkileyebilen bir uygulamadır. Yüksek ya da düşük tansiyon sorunu olan hastalarda kontrollü biçimde bu tedavi uygulanmalıdır.
İmmünosüpresif Tedavi Alanlar Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan hastalarda ozon tedavisi doğru şekilde gerçekleştirmelidir. 
Ozon terapisi kimlere uygulanmaz

Bunun yanı sıra muayene ardından hekim tarafından uygun bulunmayan kişilere de bu yöntem uygulanmamaktadır. Ozon terapisi kimlere uygulanmaz için bunlar genel bir bilgilendirme amacı taşımaktadır. Bu bakımdan ozon tedavisi için başvuran hastalarımız hemen uygulamaya geçmeden önce muayene edilerek uygunluk durumu belirlenmektedir. Şayet uygun olmadığı tespit edilmişse buna göre farklı öneriler, tavsiyelerde bulunulabilmektedir. 

Ozon Tedavisinin Olası Yan Etkileri

Ozon tedavisi bugün pek çok hastalık durumunda geniş bir uygulama görmektedir. Örnek olarak disk hernisi sonucu gelişen bel ve boyun ağrılarında ozon uygulaması onlardan bir tanesidir. Bilimsel araştırmalar, medikal ozon tedavisinin kontrendikasyonları çerçevesinde şunları göstermektedir:

  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları
  • Hipertiroidi
  • Kronik ve tekrarlayıcı pankreatitler

Ayrıca ozon tedavisi yan etkileri olarak genel anlamda şu gibi yan etkilerden de bahsedilmektedir. Bunlar aşağıdaki tablodan ana hatları ile gözlemlenebilir.

Yan Etki Açıklama
Solunum Yollarının Tahriş Olması Ozon gazı solunum yollarını tahriş edebilir ve öksürük, nefes darlığı tarzı belirtilere yol açabilir.
Gözlerin Tahriş Olması Ozon gazı gözleri tahriş etme, kızarıklık, sulanma ve rahatsızlık hissi tarzı problemlere neden olabilir.
Cilt Tahrişi Yaşanması Tahriş etme, kızarıklık, kuruluk ya da kaşıntı tarzı cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
Oksidatif Stres Oluşması Ozon gazının aşırı kullanımı, vücutta oksidatif stres meydana getirebilir. Bu durum da hücrelerde hasara ve inflamasyona neden olabilir. 
Ozon tedavisi yan etkileri

Ozon tedavisi yan etkileri bakımından profesyonel bir yaklaşım, deneyim ve alandaki son medikal teknolojilerden yararlanmayı gerektirmektedir. Bu bakımdan hastalarımız için medikal sektördeki ozon terapisi üzerine gelişmeler yakından incelenmekte, hizmetlerimiz ile hastalarımıza ulaştırılmaktadır. Uygulamaların da her biri sektörde deneyimli hekimlerimizce hastaların ihtiyaçları ve istekleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir.

Doktorumuzdan Bilgi Alın!


Ozon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak için iletişime geçin.


Doktor Zeynep Cingü Meriç

Ozon Tedavisi Olmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ozon tedavisi alırken nelere dikkat edilmeli hem terapi öncesi hem de terapi sonrası durumları kapsamaktadır. Hastalarımızın hekimlerimiz tarafından belirtilen noktalara dikkat etmesi, söylenenleri uygulaması gerekmektedir. Genel anlamda terapi öncesi ve sonrası tavsiyeler şunlardır:

  • Seans öncesi bol sıvı tüketmelidir.
  • Her seans ardından hastalar yaklaşık 20 dakika boyunca uzanmalıdır.
  • Seans esnasında hastalarımız rahat kıyafetler tercih etmelidir. 
  • Seanstan 1 ile 2 saat önce ya da sonra C vitamini herhangi bir türde kullanılmamalıdır.
  • Seans ardından doğrudan soğuk yüzeylerde yürünmemeli bir müddet ısınmak için beklenmelidir. 
  • Hamile kişilerin seansa girmemesi gerekmektedir.
  • Seans ardından doğrudan duş almamalıdır. Duş almak ciltte kalan ozonu temizleyecek olup en az 2 saat beklenmelidir.
  • Seans ardından büyük öğünler yememeli, vücuda onarım ve inşa etme için zaman vermelidir.
  • Kemoterapi seansı ardından ozon tedavisi uygulanmamalıdır. Ozon tedavisine gitmeden önce, kemoterapi aldıktan sonra 4 gün beklenmelidir.
  • Seans öncesi ve sonrası alkol tüketilmemelidir.

Temel olarak ozon tedavisi alırken nelere dikkat etmeli bu şekilde özetlenebilir. Ancak hastalarımızın her zaman doktorlarımız tarafından kendilerine söylenenlere dikkat edip öncelik vermesi gerekmektedir. Ayrıca seans öncesinde değerlendirme aşamasında da hastaların hekimlerimizce tedavinin yapılıp yapılamayacağını, bu sürecin nasıl olacağını ve kişinin nelere dikkat etmesini anlamak için sorulan sorulara da doğru şekilde yanıt verilmelidir. 

Ozon Tedavisi Tehlikeli Mi?

Ozon tedavisi, uygun şekilde ve doğru dozajlarla uygulandığında genellikle güvenli kabul edilen bir tedavi yöntemidir. Ancak tıpkı her tıbbi müdahalede olduğu gibi, ozon tedavisinin de bazı riskleri ve potansiyel yan etkileri bulunmaktadır. 

Ozon Tedavisi Yasaklandı Mı?

Ozon tedavisi uygulamalarının belirli kurallara ve standartlara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Türkiye’de ozon tedavisi yasaklanmış bir tedavi metodu olmayıp uygulanabilmektedir. Ozon tedavisi yasaklandı mı sorusuna böylece yanıt verilebilir. Uygulama koşullarının ve tedavi sürecinin sağlık otoritelerince belirlenen kurallara uygun şekilde yapılması büyük bir öneme sahiptir. 

Ozon tedavisi uygulaması üzerine bilgi almak istiyorsanız iletişime istediğiniz zaman geçmeniz mümkündür. Kliniğimiz yasal mevzuatlar çerçevesinde hizmet vermektedir. Sektörümüz de yakından takip edilerek son medikal teknolojiyle hastalara bu yöntem uygulanmaktadır.

Ozon tedavisini güvenilir yerlerde yaptırmak ve fiyatları hakkında bilgi almak için bu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. -> Ozon terapisi fiyatları

Kaynakça

Yasemin Korkut, Ceylan Ayada, Ümran Toru (2015). Ozon Tedavisi ve Servikal – Lomber Disk Hernileri Üzerine Etkisi. Ankara Med J. 5(3):161-168.

Ahmet Ünlü, Mustafa Özdoğan, Önder Kırca, irfan Öğretmen (2016). Ozon Tedavisi ve Kanser. Akdeniz Tıp Dergisi. 1: 1-4

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf

Son Düzenlenme Tarihi: 4 gün önce